Sveriges Television

SVT nyheters granskning om IS-återvändare

Uppdaterad

Frågor och svar med anledning av SVT:s granskning av IS-återvändare.

Varför visar ni upp IS-propaganda?
Vi visar upp ett autentiskt material som åskådliggör den extrema miljö som dessa personer vistas i. Många av dem har återvänt till Sverige och kan därmed utgöra ett hot mot omgivningen och samhället. Att visa den extrema vardag som vuxna och barn levt i är därför viktigt.

Varför säger ni IS-återvändare och inte till exempel IS-terrorister?
I den grupp vi berättar om ingår även barn och anhöriga som inte kan sägas vara terrorister. Men vi är tydliga i vår rapportering med att IS är en terrorsekt.

Även när vi beskriver IS kan det hända att att vi varierar språkbruket, men följer man vår rapportering råder ingen tvekan om att vi karakteriserar IS som terrorister. 

Så här svarar Språkvården på public service om benämningen "krigare", som vissa tycker har lite av en hjältegloria över sig. 

Vi argumenterar för att krigare i allmänspråket är mer neutralt, nämligen en "person som deltar i krig". Och det är ju just vad dessa personer gör. Vi utesluter därför inte ett ord som IS-krigare som alternativ till terrorist. Däremot bör vi inte kalla dem IS-soldater, eftersom benämningen soldater för tankarna till stridande i en reguljär armé, vilket det ju inte handlar om.

Att IS utövar terror är tydligt, och vår rekommendation är att vi i samband med att gruppen nämns alltid få med detta på något sätt, t ex genom att lägga till epitetet terrororganisationen eller terrorrörelsen. Detta betonar vi starkt och det görs också mycket frekvent om du tittar på SVT:s nyhetssajter eller sändningar. Utöver detta talar vi ibland om IS som en terrorsekt, jihadister, extremister eller militanta islamister. Listan kan göras lång.


Relaterade artiklar

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/finansborgarradet-det-ar-en-skandal
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-dalig-koll-har-kommunerna-pa-is-atervandarna
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stockholms-stad-har-inte-kontakt-med-en-enda-avhoppare-fran-is-sapo-veteranen-chockad