Sveriges Television

SVT Play: Videostatistik för nördar

Uppdaterad

Du som är intresserad av videoteknik eller upplever att videon laggar eller visas i låg kvalitet kan du kolla videostatistiken och felsöka problemet själv

Statistiken visas (och döljas) genom att spela upp ett program i svtplay.se och klicka på D i tangentbordet. Informationen som visas är följande:

  • Bild: Den nuvarande bildprofilen som visas
  • Ljud: Videons ljudprofil (ofta finns bara en)
  • Buffer: Antalet sekunder som har laddats ner i förväg och då kan man fortsätta titta utan anslutning. 
  • Anslutning: Din egen anslutningshastighet.
  • Begränsad bandbredd: Om funktionen Begränsa videokvalitet är aktiverad.
  • Tillgängliga bildprofiler: De olika kvalitets- och upplösningsnivåerna som är tillgängliga för videon. SVT Play väljer den bästa utav dessa med hänsyn till anslutningen samt om man valde att begränsa kvaliteten.

Vad gör jag om videon laggar eller visas i låg kvalitet?

Kolla anslutningen, buffert och bildprofilen som du får, samt försök att spela upp andra program (olika program kan ha olika bildprofiler). Sedan kan du felsöka nätverket och se om något avhjälper problemet. Om problemet kvarstår kan ni kontakta oss på svtplay@svt.se och bifoga statistiken samt det som ni gjorde.

Hur mycket data tar ett program?

[Bild (kbps) + Ljud (kbps)] * 0,45 = MB/timme. 

Värdet som står i bildprofilen är dock inte konstant längst hela videon. Därför får du referera till dessa värden istället. En video på högsta kvaliteten kommer då att ta ungefär 1,6GB per timme.

Relaterat

Guide taggad med: SVT Play