Sveriges Television

Så arbetar SVT med tillgänglighet

Uppdaterad

Teckenspråkstolk framför Green Screen

SVT är till för alla och tillgänglighet är en mycket viktig fråga för oss. I vårt sändningstillstånd finns tydliga krav på att vårt uppdrag ska omfatta alla människor. 

Här berättar vi mer om vad vi gör för att inkludera alla tittare i våra tjänster. Om du har frågor eller funderingar kan du mejla oss på svtplay@svt.se.

Undertext

Andra språk än svenska förses alltid med översättningstext, dock ej under direktsändning. Svenskt tal textas också i alla förproducerade program. Textningen svenska-till-svenska hittar du på sidan 199 på text-tv, oavsett kanal. Vi textar även många direktsända program, alla nyhetssändningar inklusive extrasändningar och långa specialsändningar, samt en stor del av sportutbudet.

Har du specifika frågor om undertexterna? Läs mer om det i vår guide Så arbetar SVT med undertexter.

Textning av lokala nyheter på webben

På SVT Play textar vi alla lokala nyheter med automatisk taligenkänning. De textade sändningarna publiceras på Play några minuter efter avslutad ordinarie sändning, således har inte de lokala nyheterna undertexter i linjär tv eller på plays livesändning.  

Uppläst textremsa

Vi erbjuder en stor del av våra program med uppläst text. Det är en teknisk tjänst där en syntetisk röst läser upp översättningstexten samtidigt med textningen i SVT:s samtliga kanaler i marknätet. Vi arbetar för att hitta en lösning så att funktionen även kan fungera för sändningar över satellit och på webben: Här kan du läsa mer om hur du aktiverar/avaktiverar tjänsten Uppläst text i din tv.

Tydligare tal

Under vissa program på SVT Play kan du hålla utkik efter funktionen Tydligare tal:

                                       Klicka på pratbubblan nere till höger för att komma till inställningar

Om du aktiverar tydligare tal dämpas bakgrundsljuden - och rösterna i programmet hörs tydligare. Funktionen fungerar oberoende av vilken högtalare som används, men finns endast på program som är inspelade med 3.0-ljud eller 5.1-ljud. Tydligare tal finns på webbplatsen för SVT Play, i mobilapparna för iOS och Android samt i tv-apparna för smart-tv, Apple tv och Android tv.

Tydligare tal ersätter inte undertexter på SVT. Tanken är att det ska bli lättare för personer med nedsatt hörsel att höra vad som sägs i våra program. Här kan du läsa mer om hur vi tagit fram Tydligare tal.

Här hittar du alla program som erbjuder Tydligare tal på SVT Play.

Syntolkning

En del av våra program går att ses med hjälp av syntolkning. Tjänsten innebär att en skådespelare beskriver scener, gester och mimik, och beskriver det som syns i bild som inte är tydligt genom det som sägs. Syntolkningsversionerna av våra program sänds parallellt i SVT24 eller på SVT Play. 

Här hittar du våra syntolkade program i SVT Play.

Hur arbetar SVT med syntolkning? 

Under 2020 hade SVT som krav att syntolka 4,5 procent av utbudet. Totalt syntolkade vi 5,5 procent av utbudet under föregående år. 

På SVT har vi en avdelning som heter Språk & Tillgänglighet. De ansvarar för produktion och leverans av syntolkningen och att den är av bra kvalitet. Tillsammans med vår ledning och tablåplanering väljer de ut vilka program som ska syntolkas och ser till att vi får en bra variation i utbudet.

Ibland väljer vi att syntolka program i efterhand. Just nu arbetar vi med exempelvis Rederiet. Har du förslag på vad du vill att vi syntolkar kan du kontakta oss så noterar vi ditt förslag.

Teckenspråkstolkning

Under 2020 var kravet att teckenspråkstolka 4,5 procent av SVT:s utbud. Totalt teckenspråkstolkade vi 5,9 procent. 

Hur arbetar SVT med teckenspråkstolkning? 

Vi tolkar program till teckenspråk samtidigt som de visas. Teckenspråkstolken står i förgrunden och programbilden visas på skärm bredvid tolken. Varje vardag teckenspråkstolkas Rapport, Kulturnyheterna och Sportnytt mellan klockan 18.00 och 18.30. Dessutom samsänder vi program och evenemang med teckenspråkstolkning på SVT Play. 

Ta del av hela vårt teckenspråkstolkade utbud.

Vad som teckenspråkstolkas väljs ut på samma sätt som vår syntolkning. Det är avdelningen Språk & Tillgänglighet som tillsammans med ledning och tablåplanering som väljer ut programmen. Det är ett redaktionellt beslut med mål på variation och ett bra utbud.

SVT Play

SVT Play är sedan juni 2013 en tillgänglighetscertifierad tjänst. Många program har valbar undertext och vissa program är syntolkade och teckenspråkstolkade. Men vi vet att det krävs mer innan SVT Play är tillgänglig för alla.

SVT Play är som sagt tillgänglighetscertifierad. Certifieringen innebär att SVT Play följer de internationella riktlinjerna för tillgänglighet på webben, WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), samt att Funka Nu AB:s tillgänglighetsexperter har analyserat och godkänt webbplatsen med utgångspunkt från WCAG samt egna riktlinjer för tillgänglighet: WCAG, Web Content Accessibility Guidelines

SVT Språkplay

SVT Språkplay är en app med interaktiva undertexter som ger språkstöd till 25 olika språk. Syftet med appen är att göra SVT:s programutbud tillgängligt för personer med behov av att utveckla sitt svenska språk. Appen finns för närvarande med språkstöd till följande språk: engelska, albanska, amhariska, arabiska, azeriska, bosniska, bulgariska, finska, franska, grekiska, kroatiska, kurdiska (latinskt samt arabiskt alfabet), mandarin (kinesiska), pashto, persiska, polska, rumänska, ryska, serbiska (latinskt samt kyrilliskt alfabet) , somaliska, spanska, thailändska, tigrinja, turkiska och tyska. SVT Språkplay finns att ladda ner där du laddar ner andra appar. 

About SVT Språkplay in English

Läs mer