Sveriges Television

Tjuv och polis

Uppdaterad

Tio helt vanliga människor planerar och genomför en kupp. Samtidigt försöker en styrka av Sveriges mest erfarna poliser lösa brottet. Vilka går segrande ur spelet, tjuvarna eller poliserna?

Var utspelar sig säsong 2?

Den utspelar sig i Lysekil.

Vad är det för kupp de ska utföra i säsong 2?

Tio helt vanliga Lysekilsbor ska planera och genomföra en spektakulär kupp. De ska stjäla 60 miljoner kronor, gömma bytet och fortsätta sina vanliga liv. Samtidigt sätter fjorton före detta poliser igång en jakt på att hitta både pengarna och ”tjuvarna”. Polisstyrkan gör allt i deras makt för att försöka lösa brottet och använder samma metoder som om det hade varit en riktig brottsutredning.

Vad är Tjuv och polis för serie?

Tjuv och polis är en underhållande och spännande realityserie där vi följer deltagare och polisarbete på väldigt nära håll.

Varför gör SVT den här serien?

Vi vill göra en serie som på ett realistiskt och underhållande sätt visar hur arbetet går till under en polisutredning. Det finns ett stort krimintresse hos vår publik. Vi ville göra ett spännande program för hela familjen där vi blandar underhållning och reality med krim.

Vad lär vi oss av detta?

Vi iscensätter ett brott i syfte att komma så nära polisarbetet det bara går. Polisen arbetar precis som att det vore ett riktigt fall med de resurser som de skulle ha haft inom polisen.

Kan man göra underhållning av polisens utredningsarbete?

Ja, genom att vi iscensätter ett brott med många medverkande uppstår oväntade och pressade situationer för deltagarna och polisen använder samma metoder som om det hade varit en riktig brottsutredning. Det är uppenbart för alla som tittar att brottet är påhittat men att polisens arbete är samma metoder som ett riktigt brott.

Är det riktiga poliser?

Alla poliserna som medverkar arbetar idag inom andra yrken eller är pensionerade. Det var viktigt att få ihop ett bra expertgäng som tidigare har haft stora utredningar.

Poliserna valdes/tillfrågades utifrån deras erfarenhet som tidigare poliser.

Hur valdes tjuvarna ut?

Tjuvarna valdes ut genom en vanlig castingprocess som genomfördes i Lysekil under tidigare i år.

Hur har ni producerat serien?

Poliserna i Tjuv och polis är före detta poliser som använder samma redskap som de gjorde i tjänst. Exempelvis redskap för att spåra DNA är samma i programmet som i tjänst. De får ingen fördel i programmet.

Några få delar av serien är fabricerade ihop med allmänheten och invånarna i Lysekil för att skapa en sådan realistisk situation som möjligt. Till exempel så skapade vi telefonlistor tillsammans med invånarna som används i programmet. Detta för att undvika intrång i privatlivet.