Sveriges Television

Tjuv och polis

Uppdaterad

Foto: Stina Stjernkvist

De vanligaste frågorna om Tjuv och polis

Kommer det en säsong 2?

Ja! Glada nyheter. Det kommer. Premiär den 1 november.

Vad är Tjuv och polis för serie?

Tio helt vanliga Askersundsbor ska planera och genomföra en kupp. Samtidigt ska fjorton före detta poliser sätta fast "tjuvarna".

Tjuv och polis är en underhållande och spännande realityserie där vi följer deltagare och polisarbete på väldigt nära håll.

Varför gör SVT den här serien?

Vi vill göra en serie som på ett realistiskt och underhållande sätt visar hur arbetet går till under en polisutredning. Det finns ett stort krimintresse hos vår publik.

Kan man göra underhållning av polisens utredningsarbete?

Ja, genom att vi iscensätter ett brott med många medverkande uppstår oväntade och pressade situationer för deltagarna och polisen använder samma metoder som om det hade varit en riktig brottsutredning. Det är uppenbart för alla som tittar att brottet är påhittat men att polisens arbete är samma metoder som ett riktigt brott.

Läs gärna mer om Tjuv och polis här.

Är det riktiga poliser?

Alla poliserna som medverkar arbetar idag inom andra yrken eller är pensionerade. Det var viktigt att få ihop ett bra expertgäng som tidigare har haft stora utredningar.

Hur har ni producerat serien?

Poliserna i Tjuv och polis är före detta poliser som använder samma redskap som de gjorde i tjänst. Exempelvis redskap för att spåra DNA är samma i programmet som i tjänst. De får ingen fördel i programmet.

Några få delar av serien är fabricerade ihop med allmänheten och invånarna i Askersund för att skapa en sådan realistisk situation som möjligt. Till exempel så skapade vi telefonlistor tillsammans med invånarna som används i programmet. Detta för att undvika intrång i privatlivet.

Hur valdes tjuvarna/poliserna ut?

Tjuvarna valdes ut genom en vanlig castingprocess som genomfördes i Askersund under tidig vår. Poliserna valdes/tillfrågades utifrån deras erfarenhet som tidigare poliser.