Sveriges Television

Varför ändrar ni i tablån?

Uppdaterad


Foto: Ulf Stråhle/SVT

Det händer att vi gör ändringar i tv-tablån. När vi gör en ändring skickar vi omedelbart information om detta till samtliga tidningar i landet och gör om i vår egen tablå.

Varför uppstår ändringar i tablån?

Anledningar till ändringar kan vara att en vintersport utgår på grund av snöbrist eller en viktig nyhetshändelse. Det kan också vara ett program som av tekniska skäl inte kan sändas, eller att det uppstått något problem med rättigheter och avtal.

Många av dagstidningarnas tv-bilagor trycks i vissa fall två veckor innan programmen ska visas. Det innebär förstås att man inte hinner få med alla ändringar i tablån.

I dag är mitt program utbytt mot sport! Varför prioriterar ni alltid sporten?

Generellt är det väldigt många som är intresserade av sport och våra sportsändningar har i stort sett alltid väldigt många tittare. Samtidigt är sport en vattendelare mellan de som verkligen gillar det (väldigt många) och de som verkligen inte gillar det (några färre ändå).

SVT ska bevaka vår omvärld, däribland sport. Sporthändelser har en stor aktualitet när det händer. Det är sällan tider vi kan påverka och då får vi flytta övrigt utbud. Ibland kan vi publicera programmet på SVT Play, men det är inte alltid att vi har de rättigheterna. 

Varför publicerar ni inte bara programmet/avsnittet på SVT Play?

Det är en mycket bra fråga. Ibland kan det handla om att vi vill synka vår linjära tablå (SVT1/SVT2/SVT Barn/Kunskapskanalen) med SVT Play. Med långkörare som Modern och dottern, McLeods döttrar, Hem till byn med mera, så blir det otroligt rörigt om vi skulle skilja oss på tio avsnitt efter ett halvår.

Ibland beror det på rättigheter, att vi inte bara kan publicera programmet på SVT Play, utan ska visa det samtidigt i våra linjära kanaler (SVT1/SVT2/SVT Barn/Kunskapskanalen).

Vi arbetar efter att hitta en mer flexibel lösning, men vi är ännu inte där. Vi jobbar på det!

Guide taggad med: Företaget SVT Sport Tablå