Sveriges Television

Varför är det så mycket sport i SVT?

Uppdaterad


Foto: SVT. Utanför ett skyltfönster när Stenmark åker slalom 1976.

Sport utgör 8-9 procent av det totalt utbudet hos SVT. De flesta andra genreområdena är större hos SVT. Det är ett område som engagerar, underhåller och berikar - de tre uppdragen SVT har. Men sport är också en vattendelare.

Att många tilltalas och uppskattar sport hos SVT ser vi också på de stora publiksiffrorna som sport i SVT genererar. Några av årets mest sedda program kommer alltid från kategorin sport. SVT ska dessutom erbjuda ett mångsidigt programutbud som tilltalar såväl den stora, breda publiken som specialintresserade målgrupper. Sportredaktionen har därför som ambition att hitta något för alla.

Att sport engagerar syns inte minst på bilden ovan där folk 1976 vallfärdade till skyltfönster för att se Ingemar Stenmark åka.

Varför sänder ni ibland sport i två kanaler samtidigt?

Sport har ett högt aktualitetsvärde. Det vill säga att sändningen har ett högt värde där och då, och trappas av med tiden. Sportsändningar kan liknas vid en nyhetshändelse.

Det är många som är engagerade i sport och vi ska ha ett utbud för de tittare. Om vi då har två sporthändelser som sker samtidigt så är det av värde att sända dem där och då. Inte en sporthändelse senare, speciellt inte i dagens mediesamhälle där resultaten kan dyka upp i en pushnotis.

Är du som tittare inte intresserad av sport så har vi alltid Kunskapskanalen och SVT Play till hands. Där finns ett stort utbud av icke sport.

Se mer

Se sporten på SVT Play

Gillar du sport och dokumentärer så missa inte våra sportdokumentärer!

Guide taggad med: Sport SVT Tablå