Sveriges Television

Varför kommenteras vissa nyheter i Rapport?

Uppdaterad

SVT Rapport har alltid haft kommentarer. Idag är det exempelvis Mats Knutsson och tidigare var det K-G Bergström, Olle Söderlund och Gunvor Hildén. 

Vad är syftet?

Syftet med kommentaren är att ge bakgrund, sammanhang och försöka förklara ibland komplicerade och inte alltid fullt synliga samband. Samtliga stora nyhetsredaktioner såväl i Sverige som andra länder använder sig av kommentatorer för att analysera och förklara.

Är kommentatorn partisk?

Kommentatorn är friare att värdera än reportern, men kan precis som alla andra anmälas till granskningsnämnden för bristande saklighet och opartiskhet.

När har Rapport kommentarer? 

När det inträffar stora nyheter eller händelser av stor politisk betydelse. De flesta inslag i Rapport följs alltså inte av en analys. Perioder som präglas av flera och stora politiska nyheter innebär dock att analyser finns med oftare i Rapport än annars. 

Har Rapport mer analyser än andra redaktioner?

Rapport har mindre analyser än de flesta övriga redaktioner. I alla fall om man ska tolka aktuell data i Bengt Johanssons och Jesper Strömbäcks bok Kampen om mediebilden om valrörelsen 2018. 

Så här skriver dem om analyserna i medierna:

”Av de undersökta nyheterna under valrörelsen 2018 utgjordes totalt 14 procent av nyhetsanalyser, medan 81  procent har klassificerats som vanliga nyhetsartiklar eller inslag. De övriga procenten handlar om intervjuer, sakpolitiska guider och – i ett fåtal fall – så kallade instruktiva nyheter. Vanligast var nyhetsanalyser i TV4 Nyheterna (25 procent), följt av Aftonbladet (21 procent), Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet (13 procent), Expressen (11 procent), Ekot (10 procent) och Rapport (8 procent).

Rapport är alltså den redaktion som har lägst antal analyser, även jämfört med Ekot, och långt under TV4 Nyheterna.

Relaterat

/ Marcus Määttä, 20/1-20

Guide taggad med: Kom igång med SVT SVT SVT Nyheter