Sveriges Television

Varför sänder ni en sportgren och inte en annan?

Uppdaterad

Foto: Bertil S-son Åberg

När vi väljer vilka sporter vi ska sända så utgår vi från olika parametrar. Det är bland annat intresset för sporten i Sverige och hur landslagen presterar internationellt.

Vi följer löpande upp hur intresset är för en sport, både på läktarplats och i antal utövare. Men vi bedömer även utifrån hur stor sporten är i ett internationellt perspektiv, om det finns starka profiler i sporten som många intresserar sig för, om det finns ett särskilt nyhetsvärde med matchen/tävlingen och dessutom verkar vi för en jämställd sportbevakning.

Vilka stora sporthändelser prioriterar ni?

SVT prioriterar idrott som många intresserar sig för och sport där svenska utövare har goda chanser att hävda sig på internationell nivå.

Vi sänder därför mycket vintersport, både från världscup och VM, vi sänder fotbollsmästerskap och andra världsmästerskap till exempel sim-VM, friidrotts-VM, cykel-VM, EM och VM i ridsport, VM i rally, hockey-VM med mycket mera.

Vi värnar också om det breda idrotts-Sverige och därför sänder vi två veckor per år från SM-veckan. Under dessa veckor visar vi upp långt över 100 medaljörer från den svenska idrottsrörelsen.

Hur väljer ni ut vilka lag ni rapporterar om?

När vi väljer ut vilka lag vi rapporterar om inom en sportgren så gäller samma tänk som ovan om vilken sport vi rapporterar om. Antal supporters, avgörande matcher eller en speciell händelse inom ett lag eller match är faktorer som avgör vilket lag vi rapporterar.

Vi försöker få till en sådan bra blandning som möjligt utöver ett år. Det går inte att titta på en enskild sändning då varje sändning inte är en komplett redovisning av vad som har hänt inom sportvärlden för dagen. Det kan ses som ett axplock av det stora som har hänt.

Hur tänker SVT om frågan om jämställdhet i sin sportbevakning?

Vi på SVT vill skildra hela Sverige, och det gäller även när det kommer till sport. En jämställd sportbevakning är ett mål för oss.

Så här skriver Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport, i en bloggtext:

SVT Sport vill vara nyhetsledande inom den breda sportbevakningen i Sverige. Vi vill berätta fler berättelser, ha mer sport att bevaka och göra journalistik och sportsändningar som är relevanta för alla.

Med den ambitionen kan man inte fiska i halva sjön.

Därför går vi på SVT Sport i bräschen för en jämställd sportbevakning.

/.../

Att bevaka sport jämställt handlar inte om kvotering.

Vi nyhetsvärderar fortfarande utifrån traditionella parametrar som hur populär sporten är i publikmätningar, hur framgångsrikt landslaget är, om det finns stora stjärnor eller om tävlingen i sig har ett stort nyhetsvärde.

Men vi har också adderat nya tankesätt och vi utmanar gamla sanningar– trots att att är svårt.

För trots att vi jobbat kvalificerat och målmedvetet med detta i flera år har vi på SVT Sport fortfarande en lång väg att gå – inte minst när det gäller bevakningen av svenska stjärnor som tävlar utomlands.

Läs gärna hela inlägget, En jämställd sportbevakning har bara vinnare.

Se mer

SVT sports nyhetssajt

Se all vår sport på SVT Play.

Guide taggad med: Företaget SVT Sport Tablå