Hur väljer SVT vilka sporter som ska visas?

Här har vi samlat frågor och svar om hur vi väljer vårt innehåll av sport.

Massa skärmar i ett av SVT:s kontrollrum där vi producerar Vinterstudion

Hur väljer ni ut vilka sporter, matcher och mästerskap som ni visar?

Vi strävar efter att erbjuda ett brett utbud av evenemang och att bevaka hela sportvärlden. För att leverera högkvalitativa sändningar behöver vi prioritera, och det är tyvärr omöjligt att sända eller rapportera om allt.

Vi grundar oss på faktaunderlag, tittarmätningar och andra relevanta underlag när vi prioriterar. Bland annat utifrån dessa faktorer:

  • Intresset för sporten i Sverige. Vi undersöker regelbundet vilka sporter som är populära, med hänsyn till exempel antalet åskådare på plats och antalet utövare i Sverige. Vi har sett att topplistorna skiljer sig, både mellan könen och mellan olika åldersgrupper.
  • Hur stor sporten är internationellt.
  • Landslagens internationella prestationer.
  • Om det finns starka profiler i lagen som många i publiken intresserar sig för.
  • Om det finns ett särskilt nyhetsvärde med matchen/tävlingen. Till exempel om den innehåller något spektakulärt, så som en spektakulär räddning, ett rekord eller om den är avgörande för tabellen.
  • Urval för dagen. Vi väljer bland det sportutbud som finns tillgängligt under den aktuella dagen. Ibland händer det mycket på en och samma dag.
  • En jämställd sportbevakning. Vi arbetar i allmänhetens tjänst, för det svenska folket och ska såldes också bevaka hela den svenska idrotten.
  • Rättigheter är en annan viktig faktor, särskilt när det gäller livesänd sport. Det finns sporter som vi skulle vilja sända, men där någon annan äger rättigheterna.

Hur väljer ni ut vilka lag ni rapporterar om?

När vi väljer vilka lag vi ska rapportera om tar vi hänsyn till samma faktorer här ovan som vid valet av sport att rapportera om. Faktorer som antal supportrar, avgörande matcher eller speciella händelser inom ett lag eller en match påverkar vilket lag vi väljer att rapportera om.

Vi försöker få till en bra blandning över tid. Eftersom varje sändning inte kan täcka allt från sportvärlden för dagen så ger varje sändning bara en del av helheten. Det kan ses som ett axplock av det som har hänt.

Hur arbetar ni med text-tv, resultatbörsen och målservice?

Text-tv har tekniska begränsningar som påverkar innehållet, vilket innebär att vi måste göra ett striktare urval av nyheter. Bland annat har vi få grafiska möjligheter och vi kan bara använda ett fåtal antal tecken, 

Vi arbetar löpande med vilka serier och ligor vi bevakar på text-tv. Under de senaste åren har vi bytt ut flera ligor för att få en större bredd och bättre spridning.

På vår sajt, under resultat på svt.se/sport eller i vår app, har vi en större och mer jämställd bevakning av resultat och tabellform. Men inte ens där har vi tyvärr möjlighet att rapportera om alla resultat.

Vi köper in resultaten och tabellerna från en extern leverantör som också har andra kunder. Vi kan ha önskemål om vilka ligor vi vill ha bevakning på, och vår leverantör har gjort flera ändringar efter att vi påtalat våra behov. Men om vi är det enda mediebolaget i världen som önskar bevakning av en viss liga, exempelvis Division 2 damer i fotboll eller viss parasport, kan det vara svårt att tillgodose våra önskemål.

Vi är som sagt inte helt i mål med allt när det gäller vad vi bevakar och vi jobbar vidare med dessa frågor och vi blir successivt bättre. Vi är otroligt glada över att innehållet på text-tv är populärt.

Varför sänder ni inte alltid alla matcher eller sträckor från ett mästerskap?

Att vi inte sänder allt från alla mästerskap beror på olika saker. Ibland delar vi rättigheterna med en annan kanal, vilket betyder att vi inte har rätt sända hela mästerskapet. Ibland har vi endast köpt in vissa matcher, sträckor eller delar av mästerskapet.

Även om vi har rättigheterna för hela mästerskapet väljer vi ibland att inte sända allt. I vissa rättighetspaket ingår delrättigheter där vi måste överväga intresset från publiken och våra resurser. Vi har viss personal och vissa resurser, och dessa är inte oändliga. Ibland innebär detta att vi måste göra svåra beslut om vilka delar av evenemangen vi kan sända.

Då kan man fråga sig, varför visar ni inte det bara på SVT Play okommenterat? Jo, för även det kräver resurser i form av teknik och personal som inte alltid är möjligt att få ihop. 

Vi vill sända mindre sporter och mindre mästerskap. Vi satsar inte allt på ett kort. Det ligger i vårt DNA. 

Vårt mål är att ha ett brett utbud. Vi vill erbjuda innehåll som kommer att tilltala och engagera vår publik.

På svt.se/sport och i vår app SVT Sport finns vanligtvis alla sändningstider för när vi sänder från ett mästerskap. 

Hur arbetar ni med jämställdhet i sin sportbevakning?

Vi har som mål att leda sportbevakningen i Sverige genom att bevaka alla typer av sporter i landet, med en särskild betoning på jämställdhet. Vi vill skildra hela Sverige.

Om vi vill göra mål kan vi inte sikta på bara halva målet. Med det sagt handlar det inte om kvotering.

Vi utgår alltid från en nyhetsvärdering för att avgöra vilken sport eller händelse vi ska rapportera om, baserat på bland annat popularitet, landslagets prestationer, stjärnspelare eller nyhetsvärde. Men vi har också valt att utmana gamla sanningar! 

Vi har tagit kliv och blivit bättre på att skapa ett bredare och mer jämställt utbud. Däremot är vi inte i mål med frågan. Och det ska man nog aldrig känna att man är när det kommer till frågor om jämställdhet. Vi kämpar på i spåren, på planen och på kontoret för att bli världens bästa sportredaktion – där man oavsett kön ska skildras i vårt sportinnehåll. 

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss