Sveriges Television

Varför sänder SVT en sportgren och inte en annan?

Uppdaterad


Bakombilder från kontrollrummet när vi producerar Vinterstudion.

När vi väljer vilka sporter och matcher vi ska sända eller bevaka gör vi en nyhetsvärdering utifrån flera faktorer. Det är bland annat intresset för sporten i Sverige, hur landslagen presterar och att verkar för en jämställd sportbevakning.

Vårt utbud inom sport, likt alla andra kategorier, ska innehåll en bred. Vår ambition är att bevaka hela sportvärlden, men vi får göra prioriteringar och värderingar för att ha möjlighet att leverera riktigt bra och skarpa sändningar. Dessa värderingar och prioriteringar utgår från faktaunderlag, tittarmätningar och stora underlag.

Vi följer löpande upp hur intresset är för en sport. Här är några av de faktorer vi utgår ifrån:

  • Intresset för sporten i Sverige. Både gällande antal åskådare på läktarplats och antal utövare i Sverige. Vi mäter löpande vilka sporter som är populära i Sverige, både på en samlad nivå men också utifrån vad män tycker, vad kvinnor tycker, vad olika ålderskategorier tycker med mera. Och det vi ser är att topplistorna skiljer sig, både mellan könen och mellan olika åldrar.
  • Hur stor sporten är i ett internationellt perspektiv. Fotboll är en världssport, bandy och innebandy är starka i Sverige men har mindre genomslag internationellt.
  • Hur landslagen presterar internationellt.
  • Om det finns starka profiler i lagen som många i publiken intresserar sig för.
  • Om det finns ett särskilt nyhetsvärde med matchen/tävlingen. Det kan handla om att matchen innehåller något spektakulärt (tex. extra snyggt mål, räddning, avgörande för tabellen etc).
  • Urval för dagen. Vi väljer bland det sportutbud som finns den aktuella dagen/kvällen. Ibland är konkurrensen stenhård för att tränga sig in i Sportnytt. Andra gånger är konkurrensen mindre beroende på hur mycket sport som spelas.
  • En jämställd sportbevakning. Vi arbetar i allmänhetens tjänst, för svenska folket och ska såldes också bevaka hela den svenska idrotten.

En annan viktig faktor är sändningsrättigheter, speciellt när det kommer till livesänd sport. Det finns livesänd sport som vi gärna hade sänt, men som en annan kanal eller bolag äger sändningsrättigheterna till.

Vilka stora sporthändelser prioriterar ni?

SVT prioriterar idrott som många intresserar sig för och sport där svenska utövare har goda chanser att hävda sig på internationell nivå.

Vi sänder därför mycket vintersport, både från världscup och VM, vi prioriterar fotbollsmästerskap och andra världsmästerskap till exempel sim-VM, friidrotts-VM, cykel-VM, EM och VM i ridsport, VM i rally, hockey-VM men allt beror på vilka rättigheter vi lyckas köpa in.

Vi värnar också om det breda idrotts-Sverige och därför sänder vi två veckor per år från SM-veckan. Under dessa veckor visar vi upp långt över 100 medaljörer från den svenska idrottsrörelsen.

Hur väljer ni ut vilka lag ni rapporterar om?

När vi väljer ut vilka lag vi rapporterar om inom en sportgren så gäller samma tänk som ovan om vilken sport vi rapporterar om. Antal supporters, avgörande matcher eller en speciell händelse inom ett lag eller match är faktorer som avgör vilket lag vi rapporterar.

Vi försöker få till en sådan bra blandning som möjligt utöver ett år. Det går inte att titta på en enskild sändning då varje sändning inte är en komplett redovisning av vad som har hänt inom sportvärlden för dagen. Det kan ses som ett axplock av det stora som har hänt.

Hur tänker SVT om frågan om jämställdhet i sin sportbevakning?

Vi på SVT vill skildra hela Sverige, och det gäller även när det kommer till sport. En jämställd sportbevakning är ett mål för oss.

Så här skriver Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport, i en bloggtext:

SVT Sport vill vara nyhetsledande inom den breda sportbevakningen i Sverige. Vi vill berätta fler berättelser, ha mer sport att bevaka och göra journalistik och sportsändningar som är relevanta för alla.

Med den ambitionen kan man inte fiska i halva sjön.

Därför går vi på SVT Sport i bräschen för en jämställd sportbevakning.

/.../

Att bevaka sport jämställt handlar inte om kvotering.

Vi nyhetsvärderar fortfarande utifrån traditionella parametrar som hur populär sporten är i publikmätningar, hur framgångsrikt landslaget är, om det finns stora stjärnor eller om tävlingen i sig har ett stort nyhetsvärde.

Men vi har också adderat nya tankesätt och vi utmanar gamla sanningar– trots att att är svårt.

För trots att vi jobbat kvalificerat och målmedvetet med detta i flera år har vi på SVT Sport fortfarande en lång väg att gå – inte minst när det gäller bevakningen av svenska stjärnor som tävlar utomlands.

Läs gärna hela inlägget, En jämställd sportbevakning har bara vinnare.

Se mer

SVT sports nyhetssajt

Se all vår sport på SVT Play.

Guide taggad med: Företaget SVT Sport Tablå