SVT

Varför sänder SVT en sportgren och inte en annan?

Uppdaterad


Bakombilder från kontrollrummet när vi producerar Vinterstudion.

Här nedan har vi samlat frågor och svar om hur vi väljer vårt innehåll inom sport.

Hur väljer ni vilka matcher, mästerskap och sporter ni visar?

Vårt utbud inom sport ska innehåll en bredd. Vår ambition är att bevaka hela sportvärlden, men vi får göra val och prioriteringar för att ha möjlighet att leverera riktigt bra och skarpa sändningar.

Dessa värderingar och prioriteringar utgår från faktaunderlag, tittarmätningar och stora underlag.

Här är några av de faktorer vi utgår ifrån:

  • Intresset för sporten i Sverige. Vi mäter löpande vilka sporter som är populära i Sverige. Bland annat hur många det är på läktarplats, utövare i Sverige, fråga vad folk tycker. Och det vi ser är att topplistorna skiljer sig, både mellan könen och mellan olika åldrar.
  • Hur stor sporten är i ett internationellt perspektiv. 
  • Hur landslagen presterar internationellt.
  • Om det finns starka profiler i lagen som många i publiken intresserar sig för.
  • Om det finns ett särskilt nyhetsvärde med matchen/tävlingen. Det kan handla om att matchen innehåller något spektakulärt (till exempel extra snyggt mål, räddning, avgörande för tabellen med mera).
  • Urval för dagen. Vi väljer bland det sportutbud som finns den aktuella dagen/kvällen. Ibland händer det jättemycket på en dag. 
  • En jämställd sportbevakning. Vi arbetar i allmänhetens tjänst, för svenska folket och ska såldes också bevaka hela den svenska idrotten.

En annan viktig faktor är rättigheter, speciellt när det kommer till livesänd sport. Det finns livesänd sport som vi gärna hade sänt, men där annan kanal eller bolag äger rättigheterna.

Vilka stora sporthändelser prioriterar ni?

SVT prioriterar idrott som många intresserar sig för och sport där svenska utövare har goda chanser att hävda sig på internationell nivå.

Vi sänder därför mycket vintersport, både från världscup och VM, vi prioriterar fotbollsmästerskap och andra världsmästerskap till exempel sim-VM, friidrotts-VM, cykel-VM, EM och VM i ridsport, VM i rally, hockey-VM men allt beror på vilka rättigheter vi lyckas köpa in.

Vi värnar också om det breda idrotts-Sverige och därför sänder vi två veckor per år från SM-veckan. Under dessa veckor visar vi upp långt över 100 medaljörer från den svenska idrottsrörelsen.

Hur väljer ni ut vilka lag ni rapporterar om?

När vi väljer ut vilka lag vi rapporterar inom en sport så gäller samma tänk som ovan om vilken sport vi rapporterar om. Antal supporters, avgörande matcher eller en speciell händelse inom ett lag eller match är faktorer som avgör vilket lag vi rapporterar om.

Vi försöker få till en sådan bra blandning som möjligt över tid. Det går inte att titta på en enskild sändning då varje sändning inte är en komplett redovisning av vad som har hänt inom sportvärlden för dagen. Det kan ses som ett axplock av det stora som har hänt.

Hur arbetar ni med text-tv, resultatbörsen och målservice?

Text-tv har tekniska begränsar. Det finns lite grafiska möjligheter och få antal tecken som vi får använda. Därför måste vi göra ett striktare urval på text-tv än vi önskar.

Vi arbetar löpande med vilka serier och ligor vi bevakar på text-tv. Under de senaste åren har bytt ut flera ligor för att få en större bredd. Om man tittar på vår målservice på webben så har vi idag en större och mer jämställd bevakning bland resultat och tabellform. Du hittar den på https://www.svt.se/sport/resultat. Men inte ens där har vi tyvärr möjlighet att rapportera om alla resultat.

Resultaten och tabellerna köper vi in av en extern leverantör som även har andra kunder. Vi på SVT kan ha önskemål om vilka ligor som vi vill ha bevakning på (och vår leverantör har också gjort flera ändringar efter SVT:s påstötningar). Men om vi är det enda mediebolaget i världen som önskar en särskild liga (exempelvis Division 2 damer i fotboll eller viss parasport) är det svårare att få till det.

Vi är som sagt inte helt i mål med allt när det gäller vad vi bevakar och hur vi bevakar det, men vi jobbar vidare med dessa frågor och varje dag, varje vecka och varje år blir det successivt bättre. Vi är troligt glada över att innehållet på text-tv är populärt. 

Hur arbetar SVT med jämställdhet i sin sportbevakning?

Vi på SVT vill skildra hela Sverige, och det gäller även när det kommer till sport. En jämställd sportbevakning är ett mål för oss.

Så här skriver Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport, i en bloggtext:

SVT Sport vill vara nyhetsledande inom den breda sportbevakningen i Sverige. Vi vill berätta fler berättelser, ha mer sport att bevaka och göra journalistik och sportsändningar som är relevanta för alla.

Med den ambitionen kan man inte fiska i halva sjön.

Därför går vi på SVT Sport i bräschen för en jämställd sportbevakning.

/.../

Att bevaka sport jämställt handlar inte om kvotering.

Vi nyhetsvärderar fortfarande utifrån traditionella parametrar som hur populär sporten är i publikmätningar, hur framgångsrikt landslaget är, om det finns stora stjärnor eller om tävlingen i sig har ett stort nyhetsvärde.

Men vi har också adderat nya tankesätt och vi utmanar gamla sanningar– trots att det är svårt.

För trots att vi jobbat kvalificerat och målmedvetet med detta i flera år har vi på SVT Sport fortfarande en lång väg att gå – inte minst när det gäller bevakningen av svenska stjärnor som tävlar utomlands.

Läs gärna hela inlägget, En jämställd sportbevakning har bara vinnare. Eller varför inte inlägget Elva frågor och svar om SVT Sports jämställda sportbevakning.

Guide taggad med: Företaget SVT Sport Tablå