Sveriges Television

Vem vet mest

Uppdaterad

Vem vet mest är en uppskattad frågesporter som har sänts på SVT i över 21 säsonger. Under 2018 kommer vi att göra om programmet och  kommer att sändas en gång i veckan istället med 45-minuters program, istället nuvarande upplägg. 

Se Vem vet mest junior på SVTPlay (öppnar svtplay.se).


Stämmer det att programmet görs om?

Ja, det kommer sändas en gång i veckan istället för tidigare fem dagar i veckan. Det kommer bli ett 45 minuters-program istället för tidigare en halvtimma.

Varför göra om när det är så bra? 

Vi tycker också att programmet är bra och är övertygade om att det kommer att kunna vara bra även i en 45 minuters version. Precis hur den ska se ut utformar redaktionen nu.

Varför längre format?

Delvis för att passa in i tablån, men också för en chans att utveckla programmet och till exempel fördjupa svaren på vissa frågor eller lära känna deltagarna bättre.

Varför bara en gång i veckan?

Vi väljer att flytta programmet till SVT1 för att ge det mer exponering , men där finns inte plats i tablån för en serie med avsnitt varje dag.

Vad sänder ni nytt/istället för oss äldre?

Vad som ska sändas i SVT2 på den tid där Vem vet mest går nu är inte klart. Vi tror det kommer att bli inköpta faktaserier. Vi tror och hoppas att tittarna kommer att följa med till SVT1.

Varför måste jag titta på SVT Play för att ni vill det?

Det går bra att fortsätta följa SVT:s program i de traditionella kanalerna, men stora delar av publiken flyttar nu sitt tittarbeteende till Online och "on demand" eftersom det ofta finns mer att välja på där och att man kan precis få de program man vill när man vill ha dem.

Varför textas inte svaren?

Ett skäl är att programmet går för snabbt. Ibland går det fem-sex sekunder mellan frågorna och då hinner vi inte få in en svarsskylt däremellan. Det blir grafik hela tiden i så fall. Vi är rädda att det blir otydligt för tittarna när vi lämnar frågan bakom oss för att gå vidare till nästa tävlande, samtidigt som vi i textgrafik hänger kvar i förra frågan. Ett annat skäl är att det ibland finns flera möjliga rätta svar (synonymer, vetenskapliga namn etc) och det kräver mer utrymme i svarsskylten.

Men den största anledningen är tidsåtgången i redigeringsarbetet. Att lägga 85 svar grafiskt vid varje program ökar redigerarens tidsåtgång och därmed vår programkostnad. Dessa pengar kan vi använda bättre till att skriva frågor och ta in nya tävlande.

Guide taggad med: Program Tävling Underhållning