Sveriges Television

Vem vet mest?

Uppdaterad


Foto: Foto: Bo Håkansson /SVT

En frågesport där det gäller att veta mycket och samtidigt vara taktisk. Vem vet mest sänds på lördagar, 18:45 i SVT1 och från 02:00 på SVT Play.


Stämmer det att programmet görs om?

Ja, det kommer att sändas varje lördag istället för tidigare fem vardagar i veckan. Det kommer bli ett 45 minuters-program istället för tidigare en halvtimma.

Varför göra om när det är så bra? 

Vi tycker också att programmet är bra och är övertygade om att det kommer att kunna vara bra även i en 45 minuters version.

Varför längre format?

Delvis för att passa in i tablån, men också för en chans att utveckla programmet och till exempel fördjupa svaren på vissa frågor eller lära känna deltagarna bättre.

Hur fungerar rond 3?

I rond 3 vänder man på spelet. Då gäller det att tända lampor istället. De två första som tänder alla sina lampor (5 stycken) går till finalen.

(Överkurs: Du tänder en lampa på två sätt: 1. Du väljer att svara på nästa fråga och svarar då rätt. 2. Du ger bort frågan och din motståndare svarar fel.)

Hur fungerar rond 4?

I rond gäller bara poäng. Varje rätt svar ger 10 poäng och du får automatiskt nästa fråga. Ett felaktigt svar ger motståndaren 10 poäng. Denne får därefter fortsätta svara så länge hen svarar rätt. Frågeinitiativet kommer alltså att gå fram och tillbaka. När tiden är ute är spelet över.

Varför var spelet slut trots att det fanns tid kvar? Klockan var ju inte 19.30 än!

I studion har vi en bestämd inspelningstid att rätta oss efter. Därefter kan vi, i redigeringen, vara tvungna att ta bort vissa sekvenser. Kanske kändes ett videoinslag för långt, kanske hade programledaren och en av deltagarna ett för långt samtal eller liknande. Därför blir programmet ibland kortare. Under inspelningen är däremot programtiden alltid densamma.

Varför bara en gång i veckan?

Vi väljer att flytta programmet till SVT1 för att ge det mer exponering , men där finns inte plats i tablån för en serie med avsnitt varje dag.

Vad sänder ni nytt/istället för oss äldre?

Vad som ska sändas i SVT2 på den tid där Vem vet mest går nu kommer att variera. Till exempel inköpta serier och faktaprogram. Vi tror och hoppas att tittarna kommer att följa med till SVT1.

Varför måste jag titta på SVT Play för att ni vill det?

Det går bra att fortsätta följa SVT:s program i de traditionella kanalerna, men stora delar av publiken flyttar nu sitt tittarbeteende till Online och "on demand" eftersom det ofta finns mer att välja på där och att man kan precis få de program man vill när man vill ha dem.

Varför textas inte svaren?

Ett skäl är att programmet går för snabbt. Ibland går det fem-sex sekunder mellan frågorna och då hinner vi inte få in en svarsskylt däremellan. Det blir grafik hela tiden i så fall. Vi är rädda att det blir otydligt för tittarna när vi lämnar frågan bakom oss för att gå vidare till nästa tävlande, samtidigt som vi i textgrafik hänger kvar i förra frågan. Ett annat skäl är att det ibland finns flera möjliga rätta svar (synonymer, vetenskapliga namn etc) och det kräver mer utrymme i svarsskylten.

Men den största anledningen är tidsåtgången i redigeringsarbetet. Att lägga 85 svar grafiskt vid varje program ökar redigerarens tidsåtgång och därmed vår programkostnad. Dessa pengar kan vi använda bättre till att skriva frågor och ta in nya tävlande.

Relaterat

Hur medverkar jag i ett program?

Guide taggad med: Program Tävling Underhållning