Sveriges Television

Så arbetar vi med rörlig bild på SVT Nyheter online

Uppdaterad

Foto: TT

De senaste åren har SVT Nyheter gjort en medveten satsning på mer video på sin nyhetssajt. Vi ser att allt färre i vår publik tittar på tablålagd TV utan istället föredrar att konsumera sina nyheter digitalt, ofta i sin mobiltelefon.  

SVT Nyheter har rörlig bild som sitt huvudsakliga medium. Vi ser att publiken i allt högre utsträckning nu befinner sig online och vill ha sina nyheter där. För SVT Nyheter, som har sin grund i TV, är det naturligt att behålla bildberättandet även online. 

Det här kräver att vi specialproducerar videoklipp. Vi har sett på publikens beteende att de vanliga TV-reportagen sällan fungerar digitalt eftersom berättande är för långsamt. 

Olika sätt att titta

För traditionella TV-nyheter har publiken ofta avsatt tid och har ett mer tillbakalutat tittande.  Digitala nyheter konsumeras mer upphackat under dagen och kräver ett mer direkt tilltal. 

Många ser också nyheter i mobilen i kollektivtrafik eller i någon annan slags miljö som delas med andra. Därför ska alla våra nyhetsklipp kunna ses utan ljudet påslaget. För att det inte ska bli helt tyst för de som tittar med ljud använder vi då ofta musik. Musiken ska vara neutral och inte försöka förstärka en känsla hos tittaren. 

Den här utvecklingen, att gå mer mot rörlig bild även på vår digitala plattform, har stöd i den senaste public service-utredningen. SVT ska fokusera på rörlig bild – inte på skriven text. 

I samband med arbetet med digitala nyheter online har SVT Nyheter även utvecklat en app till smarta mobiler. Där kan du få notiser om viktiga nyheter och se direktsändningar. 

Läs mer

En Rapportsändning blir till 

Detta är skillnaden mellan Rapport och Aktuellt