Sveriges Television

Vinterstudion

Uppdaterad

Vinterstudion är tryggheten och värmen i vintermörkret.

Många har säkert läst om att SVT har fått förändrade visningsrättigheter för vintersport. Här under finns frågor och svar på några frågor. 

Vad kommer Vinterstudion innehålla framöver?

SVT äger alla vinterrättigheter fram till våren 2021. Efter det har vi förvärvat rättigheterna för skidskytte, både världscupen och VM, till 2026 och långloppscupen Ski Classics fram till 2025.

Vi har även förvärvat rättigheterna till alla tävlingar i Schweiz och Österrike, tävlingarna från SM-veckan, Vasaloppet, säsongspremiären i Sverige och en del annat.

Så vi har fortsatt starka rättigheter och vår ambition är att Vinterstudion ska leva vidare som den trygga och varma samlingsplatsen under vintern.

Vad är det för rättigheter som har sålts?

I stort sett handlar det om rättigheterna till alla världscuper och VM inom vintersport, bortsett från skidskytte, från och med hösten 2021 och fem år framåt. Tävlingar i Schweiz och Österrike ingår inte i denna försäljning.

Varför köpte inte SVT detta?

Vi lade ett riktigt högt bud och var redo att göra vår största investering någonsin i vintersport eftersom vi vet hur viktig den här rättigheten är för vår tv-publik. Men när stora koncerner går in och lägger ett bud för flera länder samtidigt är det svårt för SVT att tävla eftersom vi bara lägger bud för Sverige.

Vi såg tidigare att Discovery gick in och köpte OS i hela Europa på ett bräde och nu är det NENT som köper rättigheterna till vintersport i hela Norden och därmed bryter en 50-årig tradition med vintersport i bland annat SVT, NRK och YLE.

Se mer

Guide taggad med: Program Sport