Sveriges Television

Vinterstudion

Uppdaterad

Foto: Janne Danielsson/SVT

Vinterstudion, tryggheten och värmen i vintermörkret.

Om våra förändrade rättigheter

Många har säkert läst om att SVT har fått förändrade visningsrättigheter för vintersport. Här under finns frågor och svar på några frågor. 

Vilka rättigheter är det som sålts?

I stort sett handlar det om rättigheterna till alla världscuper och VM inom vintersport, bortsett från skidskytte, från och med hösten 2021 och fem år framåt. Tävlingar i Schweiz, Österrrike, Norge, Italien och Estland ingår inte i denna försäljning.

Varför köpte inte SVT detta?

Vi lade ett riktigt högt bud och var redo att göra vår största investering någonsin i vintersport eftersom vi vet hur viktig den här rättigheten är för vår tv-publik.

Men när stora koncerner går in och lägger ett bud för flera länder samtidigt är det svårt för SVT att tävla eftersom vi bara lägger bud för Sverige.

Vi såg tidigare att Discovery gick in och köpte OS i hela Europa på ett bräde och nu är det NENT som köper rättigheterna till vintersport i hela Norden och därmed bryter en 50-årig tradition med vintersport i bland annat SVT, NRK och YLE.

Vad händer med Vinterstudion nu?

SVT äger alla vinterrättigheter i ytterligare två år och sen har vi skidskytte (världscupen och VM) i ytterligare ett år plus alla tävlingar i Schweiz och Österrike, tävlingar inom ramen för SM-veckan, Vasaloppet, säsongspremiären i Sverige och en del annat. Så SVT har ett väldigt starkt vinterutbud i minst tre år till men vår ambition är att Vinterstudion ska leva vidare betydligt längre än så.

Hur kommer sändningarna från Vinterstudion att se ut dom kommande tre åren?

  • Säsongen 20-21: SVT har alla vinterrättigheter (precis som tidigare år)
  • Säsongen 21-22: SVT har rättigheten till skidskytte samt alla tävlingar (alpint/längd) i Schweiz och Österrike. Vi hoppas också på att tävlingar från Norge ska vara tillgängliga denna säsong. Dessutom har vi SM-veckan, två helger med Vasaloppet samt säsongsöppningen i Bruksvallarna och lite annat smått och gott inom vintersport. Så det kommer också bli en bra Vinterstudiosäsong.

Se mer

Guide taggad med: Program Sport