Sveriges Television

We got this

Uppdaterad

George English (spelas av Schiaffino Musarra) framför en vägg fylld med utklipp från tidningar och post it-lappar. We got this står i stor gul text.
Foto: Peter Cederling/SVT

I en konspirationskomedi får vi följa George English när han försöker lösa Sveriges största polisutredning i jakt på hittelönen – 50 miljoner kronor.


Hur sänder SVT We got this?

Vi publicerar två avsnitt på SVT Play den 1 maj för att sedan visa ett nytt avsnitt varje fredag. I linjära SVT1 visar vi ett avsnitt i veckan på söndagar med start den 3 maj.

Med andra ord är SVT Play en vecka före.

Varför gör SVT We got this?

We got this ska underhålla, men kan förhoppningsvis också väcka nyfikenhet kring en viktig och central händelse i svensk nutidshistoria som många menar förändrade vårt land för alltid. En serie behöver inte alltid vara viktig i bemärkelsen att den alltid levererar matnyttiga sanningar och oersättlig kunskap till medborgarna.

Hur är denna serie folkbildande?

Palmeutredningen är en del av svensk historia. Inget rättsfall har fascinerat eller engagerat fler någonsin i Sverige. Inget fall har belysts och penetrerats mer än detta. Inget annat fall har omgärdats av så mycket spekulationer och konspirationsteorier som detta. Vi hade kunnat göra en motsvarighet till Oliver Stones JFK (1991), en allvarsam konspiratorisk genomlysning, men det är inte alltid det bästa sättet att väcka intresse för ett ämne.

Vi vill nå ut till en yngre eller ny publik samt göra något helt nytt, och istället för att undervisa vill vi underhålla med förhoppningsvis ny och djupare kunskap om Palmeutredningen.

Påstår SVT något med denna serie?

Det finns i princip lika många teorier som svenskar. Flera av teorierna som presenteras har en förankring i verkliga teorier, men vi påstår naturligtvis inte att det är på det ena eller andra sättet. Med komedin som verktyg skildrar vi människans behov av att ge svåra händelser mening genom att fylla i de obesvarade tomrummen med fantastiska om än emellanåt osannolika berättelser.

Vilka teorier och spår har ni arbetat med?

Det finns flera spår som är med i serien. Vi har valt att skapa en blandning av några teorier och spår. Detta för att skapa en bra dramatik och ändå få en stor insikt i fallet. Dock får inte alla teorier eller spår plats då det skulle skapa en alldeles för rörig eller lång serie.

Är det okej att göra humor av detta?

Många av de absolut mest framgångsrika serierna, filmerna eller romanerna beskriver mänskliga tillkortakommanden, problem och svagheter. We got this är en serie om människans starka nästan desperata drivkraft att hitta förklaringar. Exempelvis är skatteskulden i sig är inte det minsta rolig, men det faktum att huvudkaraktären hittar en så minst sagt kreativ och osannolik strategi för att lösa sina ekonomiska problem är en intressant och rolig premiss för en komedi. Dessutom bygger historien på författaren och skådespelaren Sciffiano Musarras liv. Han har alltså valt att skriva om något självupplevt. Och inget svenskt, nationellt trauma har väl framkallat fler privatspanare än just detta.

Varför pratar huvudpersonen engelska?

Karaktären George English bygger delvis på Sciaffino Mussara, manusförfattare och huvudrollsinnehavare i We got this. Han har bott flera år i Sverige men föredrar fortfarande att prata engelska, eftersom han tycker att han låter dum på svenska.

Georges amerikanska blick på Sverige och Palmeutredningen är en viktig del av komiken i denna serie. Vi får se oss själva utifrån – hur upplevs vi när man kommer från ett annat land och försöker skapa sig ett liv hos oss.

Varför har SVT-serie en engelsk titel?

Som vi skriver här ovan, så ser vi på tillvaron med Georges ögon och han skulle nog inte uttrycka sig: ”Vi har allt under kontroll”. Det är dessutom flera karaktärer som talar engelska i serien så just i det här fallet känns det helt naturligt att serien har en engelsk titel.

Guide taggad med: Drama humor Program Tablå