Sveriges Television

Melodifestivalens app - Frågor och svar

Uppdaterad

Kan jag använda appen från 2017?

  • Nej. Om du installerade appen under 2017 så behöver du uppdatera till den senaste versionen av appen för att den ska fungera. Du hittar den senaste versionen av appen på App Store (iOS) eller Google Play (Android).

Vilka systemkrav gäller för appen?

  • För att kunna använda Melodifestivalens app så behöver du ha installerat iOS 9 eller högre. 
  • Om du använder Android behöver du ha installerat Android 4.4 eller högre.

Vad kan jag använda appen till?

  • Du kan använda appen till att 
    • hjärtrösta utan kostnad
    • tippa resultatet
    • få koll på bidragen
    • läsa nyheter om Melodifestivalen 
    • rösta med telefon och SMS mot kostnad.

Kan jag använda appen utan att registrera ett konto?

Ja. Utan att registrera ett konto kan du 

  • läsa nyheter om Melodifestivalen
  • se introduktionen av appen och sidorna där man registrerar sig. 
  • Från registreringssidorna kan du också komma till ”Om appen” för att läsa mer.

Vad kan jag inte göra utan att registrera ett konto?

Utan att registrera ett konto kan du inte 

  • hjärtrösta 
  • tippa 
  • Du kan inte heller se hur dina vänner från Facebook tippar och hjärtröstar.

Kan jag ha flera användare på samma telefon eller surfplatta?

Ja. Du kan ha flera konton per telefon och surfplatta, men du måste logga ut och logga in för att byta mellan konton.

Är det någon åldersgräns på appen?

Nej.

Hur stänger jag appen?

Du stänger appen på samma sätt som du stänger andra appar i din mobil:

  • I iOS-enheter dubbelklickar du på hemknappen och sveper appen du vill stänga uppåt längs skärmen.
  • I Android-enheter går du in på dina senast använda appar och sveper appen du vill stänga åt höger.

Går det att använda appen utomlands?

Nej, appen fungerar bara i Sverige. Den följer därmed samma regelverk som TV-programmet följer för röstning.

Vad händer om jag loggar in med Facebook?

  • Du kan se vissa av dina vänner i appen, hur de röstar och hur de tippar och jämföra med dina egna aktiviteter. 
  • Observera att vi aldrig kommer att skriva inlägg åt dig någonstans eller visa upp dig som användare utan att du själv aktivt väljer att skriva inlägg på de sociala medierna.

Måste jag visa hur jag röstar?

Nej. Du väljer själv om du vill visa hur du röstar för dina Facebookvänner. Under ”Mitt Konto” kan du ställa in det genom att välja PÅ eller AV.

Hur ändrar jag inställningar för Facebook-applikationen?

När du loggar in med Facebook så måste Facebook-applikationen få tillåtelse till informationen den efterfrågar, det vill säga:

  • Publik profil
  • Vänlista

Hur kontrollerar jag vilka inställningar jag har godkänt? 

Gör så här:

  1. Logga in på Facebook
  2. Välj Inställningar eller Kontoinställningar i menyn
  3. Välj Applikationer
  4. Leta reda på applikationen ”Melodifestivalen”
  5. Kontrollera att du har gett appen tillgång till ”Offentlig profil” och ”Vänlista”
  6. Spara (om du har gjort någon ändring)
  7. Starta sedan om Melodifestivalens app.

Jag kopplade ihop mitt konto med Facebook och har ångrat mig. Vad gör jag nu?

Du loggar in på ditt Facebook-konto och klickar dig till dina inställningar och appar (se ovan). Där ser du Melodifestivalens app och kan välja att ta bort appen.

Vad händer om jag loggar in med Google?

Du kan rösta och tippa, men du kommer inte kunna se dina vänners röster och tippningar. Om du vill se det går du till Mitt Konto och väljer ”Logga in med Facebook” istället.

Jag kopplade ihop mitt konto med Google och har ångrat mig. Vad gör jag nu?

Du går in på http://plus.google.com/apps och tar bort Melodifestivalen.

Vad händer om jag loggar in med mitt mobilnummer?

Du kan rösta och tippa men du kommer inte kunna se dina vänners röster och tippningar. Om du vill se det går du till ”Mitt Konto” och väljer ”Logga in med Facebook” istället.

Varför vill SVT ha mitt mobiltelefonnummer?

För att säkerställa att ingen röstar fler gånger än tillåtet behöver SVT verifiera varje användare av appen som registrerar sig med mobilnummer. Verifieringen sker genom ett SMS till ditt mobiltelefonnummer. Läs gärna mer om vår hantering av personuppgifter i villkoren

Hur loggar jag ut?

Öppna menyn genom symbolen längst ner till höger i appen och klicka på ”Mitt Konto”. Där kan du välja att logga ut.

Vad gör SVT med mina uppgifter?

Se villkoren.

Vad händer om någon annan använder mitt konto?

Du bör inte låta någon annan använda ditt konto, läs gärna i våra villkor om det. Ifall någon olovligt använder ditt konto kan hen hjärtrösta från ditt konto och tippa, precis som om det vore du.

Hur röstar jag genom att ringa eller SMSa med appen? 


Hur hjärtröstar jag?

  • Du hjärtröstar genom att välja ”Rösta” i menyn. 
  • Menyn öppnas genom symbolen längst ner till höger i appen. 
  • Välj det bidrag du vill rösta på. 
  • Tryck på hjärtat tills det växer och blir fullstort och cirkeln runt hjärtat är fullt. Så fort det blir fullstort blir ett av de mindre ofärgade hjärtana ovanför det stora färglagt. 
  • Vill du rösta fler gånger gör du samma sak igen. En hjärtröst är lika mycket värd som en röst med telefon eller SMS, men är helt gratis!

Om hjärtröstning i deltävlingarna

Du kan hjärtrösta upp till fem gånger på varje bidrag när du vill under tävlingen fram tills efter andra snabbreprisen.

Om hjärtröstning i Andra Chansen

  • Hjärtröstningen startar när första bidraget i respektive duell startar och pågår fram till 1 minut och 30 sekunder efter att duellant två har gått av scenen. 
  • Du kan lägga upp till fem hjärtröster per bidrag.

Om hjärtröstning i finalen

Du kan hjärtrösta upp till fem gånger på varje bidrag när du vill under tävlingen fram tills efter andra snabbreprisen.

Ingen av mina vänner kan se hur jag hjärtröstar, varför då?

  • Om du är inloggad via Facebook, kontrollera att du har gett Facebook-applikationen tillåtelse att se din offentliga profil och vänlista.
  • Kontrollera även att du har kryssat i rutan ”Visa för vänner hur jag röstar och tippar” inne på ”Mitt konto” i appen.

Min vän dyker inte upp i listan bland vänners hjärtröster. Varför då?

Det kan bero på följande:

  • Din vän har inte installerat appen.
  • Din vän har inte hjärtröstat.
  • Din vän har inte loggat in via Facebook i appen.
  • Din vän har inte godkänt att Facebook-applikationen får tillgång till hens offentliga profil och vänlista (läs mer om hur det kan ändras ovan, under rubriken Logga in/ Mitt Konto).


Hur tippar jag?

  • Du tippar genom att dra respektive bidrag till den cirkel du tror bidraget kommer ha som resultat.
    Du kan tippa fram till första snabbreprisen i deltävlingarna och i Finalen. I Andra chansen kan du tippa fram till att bidragen i första duellen har framförts.
    Du måste göra en komplett tippning för att dina vänner ska se den (om du loggat in via Facebook).

Hur ser jag hur mina vänner har tippat?

  • När du är inne på ”Tippa” klickar du på ikonen för ”Vänner” längst ner på sidan. Klicka på din väns namn för att jämföra med din egen tippning.
  • Du kan bara se hur dina vänner har tippat om du har loggat in med Facebook.

Jag har loggat in via Facebook men jag kan inte se några av mina vänner inne på Tippa. Varför då?

  • Kontrollera att du har godkänt den informationen som Facebook-applikationen kräver (se inställningar för Facebook-applikationen ovan, under rubriken Logga in/ Mitt Konto)

Min vän dyker upp i ”Vänners tippningar” men jag kan inte se hur hen har tippat, varför då?

Det kan bero på följande:

  • Din vän har valt bort ”Visa mina vänner hur jag tippar och röstar”.
  • Din vän har inte gjort en komplett tippning.

Varför dyker jag inte upp bland mina vänners tippningar och ingen kan se hur jag hjärtröstar?

  • Om du är inloggad via Facebook, kontrollera att du har gett Facebook-applikationen tillåtelse att se din offentliga profil och vänlista.
  • Kontrollera att du har valt ”Visa mina vänner hur jag tippar och röstar” inne på ”Mitt konto” i appen.

Jag har andra frågor, hur kan jag nå er?

Du når oss snabbast och bäst via epostadressen: melloappen@svt.se

Personuppgiftsbehandling

SVT behandlar uppgifter om ditt namn, e-postadress och telefonnummer för att kunna identifiera dig, för att du ska kunna rösta och för att vi ska kunna säkerställa att röstningen går rätt till.

Dina personuppgifter lämnas inte till någon utanför SVT och stannar därmed inom EU/EES.

Du kan även att registrera dig via ditt Google+ eller Facebook-konto. I detta fall ger du respektive företag information om att du använder appen. Om du väljer att registrera dig via ditt Facebook-konto använder vi uppgiften om vilka dina Facebook-vänner är, för att du ska kunna se hur de har röstat och för att de ska kunna se hur du röstat.

Guide taggad med: App Melodifestivalen