Sveriges Television

Melodifestivalen och Eurovision

Uppdaterad

Foto: Janne Danielsson/SVT

Melodifestivalen, eller Mello, är Sveriges största program, och Eurovision song contest är ett av världens största underhållningsprogram. 

Melodifestivalen

Allt om appen Melodifestivalen, åldersgrupper och lagring av personuppgifter hittar du genom att klicka här.

2021

Hur kommer upplägget för Melodifestivalen 2021 se ut? 

Nästa år kommer vi som vanligt sända sex tävlingar. Fyra deltävlingar, andra chansen och final. Däremot kommer vi inte ha någon betalande publik på plats i lokalen eller turnera runt i Sverige. I och med osäkerheten om hur coronapandemin kommer att utvecklas måste vi börja planera utifrån vad vi vet idag. Melodifestivalen är en stor apparat som kräver mycket förberedelse. Och då behöver vi ta ett beslut lång tid i förväg. 

Alla sex tävlingar kommer sändas från Stockholm. Exakt lokal är ännu inte bestämd. Det vi vet är att 2021 kommer vi att fokusera helhjärtat på alla tv-tittare. Då man producerar utan publik på plats finns andra möjligheter. Vi ska ta ut svängarna ordentligt och testa nytt när vi gör Mello 2021.  

Vi tittar nu på flera scenarion med innehållet. Från allt med digitala lösningar och scenarion om artister eller personal blir sjuka. 

Hur kommer ni arbeta med smittspridningen? 

Vi kommer arbeta aktivt med att minimera en eventuell smittspridningen i teamet som kommer att arbeta med Melodifestivalen. Nu arbetar vi med att forma innehållet för nästa års program. När vi har fler detaljer på plats kommer vi ta fram en tydlig åtgärdsplan.  

Varför sänder ni bara från Stockholm? 

Vi är så glada över alla de städer och tittare vi har mött under 20 år som den moderna Melodifestivalen har funnits. Men i år är det produktionsmässigt ohållbart att turnera. Vårt fokus är nu på innehållet. För att skapa det bästa tv-programmet behöver vi hålla oss kvar i en och samma lokal för att undvika att montera ner och upp en scen. Där har vi landat i att Stockholm är den bästa platsen för det. 

Vem kommer leda Melodifestivalen 2021? 

Det kommer presenteras senare under hösten. 

Vad kommer det kosta? 

Det kommer kosta ungefär lika mycket som tidigare år. Vi sparar på att inte turnera, men det blir samtidigt dyrare i och med att vi producerar hela festivalen själva. Tidigare har vi arbetat med samarbetspartners för turnén. 

Röstningen

Hur röstar jag?

Hjärtrösta

Du hjärtröstar genom att välja ”Rösta” i menyraden längst ned i appen. Bläddra mellan bidragen genom att klicka höger eller vänster på pilarna längst upp. På bidraget som du vill rösta på klickar du på hjärtat tills det växer och cirkeln runt hjärtat är slutet. När det blir fullstort blir ett av de mindre ofärgade hjärtana ovanför det stora färglagt. Då har du skickat iväg en röst! Vill du rösta fler gånger gör du samma sak igen.

En hjärtröst är lika mycket värd som en röst med telefon men är helt gratis!

  • Deltävlingarna. Du kan hjärtrösta upp till fem gånger på varje bidrag, när du vill under tävlingen, fram tills efter andra snabbreprisen.
  • Andra Chansen. Hjärtröstningen startar när första bidraget i respektive duell startar och pågår fram tills efter snabbreprisen. Du kan lägga upp till fem hjärtröster per bidrag.
  • Finalen. Du kan hjärtrösta upp till fem gånger på varje bidrag, när du vill under tävlingen, fram till efter andra snabbreprisen.

Telefonrösta

Du kan telefonrösta i appen. Om du klickar på artisten i vyn där du hjärtröstar så hittar du två olika knappar: en för att telefonrösta med vanlig kostnad och en för att telefonrösta med högre kostnad, där den högre kostnaden går till Radiohjälpen. När du klickar på knapparna behöver du godkänna att samtalet startas – precis som vanligt när du ska ringa från din mobil.

Appen Melodifestivalen hjälper till med ifyllnaden av alla nummer. Tänk på att telefonröster inte är gratis!

Annars kan du ringa och rösta med hjälp av de nummer som syns i rutan. De två numren är:

  • 099-908 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 9,90 kronor, där 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
  • 099-208 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 3,60 kronor.

Hur röstar jag med appen?

I realtid, när du tittar på tv-sändningen. 

Hur många gånger kan jag rösta med appen?

Max 5 röster per bidrag.

Varför går det inte att komma fram när man ringer och vill rösta? 

När många ringer samtidigt så händer det att telenätet överbelastas. Men oftast varar det bara bråkdelen av en sekund och drabbar alla bidrag lika.

Varför en röstnings-app?  

Vi vill erbjuda Melodifestivaltittarna ytterligare en dimension i tv-tittandet. Vi tror appen kan bidra till ökad livekänsla och känslan av delaktighet. Även i soffan ska det kännas att man här och nu är delaktig och kan bidra i realtid när artisterna uppträder.  

Vi vet också att många barn tycker om att rösta och därför har vi valt att satsa på ett gratis alternativ. Deras engagemang ska räknas.

Innebär inte hjärtapps-röstningen att publiken röstar på ALLA bidrag och inte påverkar utgången i tävlingen?

Nej, det har visat sig att publiken verkligen väljer vilka de röstar på. Alla som använder appen har 240 möjliga hjärtröster att fördela på alla bidrag under 6 veckor, men i snitt används bara 40 röster bland de som hjärtröstar. Det visar tydligt att man lägger sina röster på sina favoriter. Drygt 1,5% av de som använder hjärt-appen röstade på ALLA bidrag. 

Från och med 2019 finns det även åldersgrupper.

Hur många gånger kan man rösta via telefon? 

Sammantaget kommer man att kunna telefonrösta max 40 gånger per abonnemang och tv-sändning. 

Det går att ringa 20 gånger på det billigare numret samt 20 gånger på Radiohjälpens nummer.

Går det att sms-rösta?

Nej. Det går inte.

Tjänar SVT pengar på telefonröstningen?

SVT tjänar inga pengar utan täcker bara kostnaderna.

Programmet och bidragen

Vad bidrar Melodifestivalen till?

Varje år bidrar Melodifestivalen till 28 nyskrivna originallåtar. Totalt har närmare tusen bidrag tävlat sedan starten. Det har bidragit till den stora musikskatt som vi har idag.

Melodifestivalen är även svensk tradition, likt Kalle Anka på julafton. Därför har programmet en självklar plats i public service-utbudet. Det har en mångfald, en bredd och en sammanhållande kraft i samhället.

Vad kostar Melodifestivalen?

Tv-programmet Melodifestivalen kostar ca 2,5 miljoner kronor per timme. Sammanlagt sänder vi över tio timmar tv under sex veckor.

Utöver tv-programmet innehåller turnén en rad olika moment. Här har SVT ett samarbete med annan part om att till exempel tillhandahålla arenor och ordna med biljettförsäljning. Intäkterna har genom åren ökat vilket har inneburit att vi gör föreställningar och program i världsklass, utan att kostnaderna har ökat för licensbetalarna.

Läs gärna mer om kostnader i guiden Vad kostar ett program?

Går det att se Melodifestivalen utomlands? 

Ja, det går att se på Melodifestivalen utomlands via SVT Play.

Finns det någon syntolkning och teckenspråkstolkning för programmet?

Varje tävling syntolkas i SVT24, förutom finalen som syntolkas live på Play.

Finalen teckenspråkstolkas i SVT24.

Hur fungerar textningen?

För dold text är det text-tv sid 199 som gäller för linjär-tv. I Play slår du på textningen via pratbubblan.

Direkttextningen bearbetas sedan till Play under söndagen, där avsnitten ligger till och med måndagen.

Kan man se Melodifestivalen i hela världen?

Ja, sändningarna går att se över hela världen.

Hur länge kan jag se på Melodifestivalen?

 Varje deltävling finns tillgänglig till och med måndagen efter sändning. Efter att den sista deltävlingen sänts återpubliceras alla tidigare deltävlingar. Detta för att inte gynna de som tävlar i de tidiga deltävlingarna.

Varför publiceras bidrag som går till Andra chansen men inte direkt till final?

Vi låter inte finalisterna spelas i radio eftersom de som då är först ut i deltävling 1 kommer få en fördel med att ha spelats offentligt en längre tid än finalisterna i deltävling 4.

Vad gäller bidragen från Andra Chansen så släpps de upp ändå eftersom det är ett annat tävlingsupplägg i andra chansen där det här bevisligen inte haft någon påverkan

Varför är det så få kvinnor i Melodifestivalen? 

Vi jobbar långsiktigt och medvetet med att förändra antalet kvinnor i tävlingen. Vårt mål är 50/50 på upphovet och vi är inte nöjda förrän vi är där. Vi försöker inspirera, uppmuntra och ta initiativ till att få in kvinnor i tävlingen men vi är en del av ett stort problem som hela branschen måste ta itu med. På sikt tror vi att vi kommer att få bukt med detta, men det gäller att skapa nya relationer med kvinnliga låtskrivare, ge feedback och vara mer aktiva och uppsökande.

Sedan tre år tillbaka så är vi initiativtagare till ett kvinnligt låtskrivar-camp.

Stämmer det att ni kommer visa spelreklam i Melodifestivalen?

Vi på SVT visar ingen reklam. Vi har tillåtelse att knyta sponsorer till 20 av våra evenemang på ett år. Ett exempel är Melodifestivalens final. Utöver det finns det sponsorer till Melodifestivalens publikevenemang. Mer om sponsring i SVT kan du läsa i vår guide Får man göra reklam i SVT?

Från och med 2020 kommer spelbolag inte kunna sponsra Melodifestivalen. Mer om detta kan du läsa om i bloggartikeln SVT beslutar om restriktiv hållning till sponsring från spelbolag.

När släpps låtarna?

Vi kommer senare under turnén släppa samlingsskivan för Melodifestivalen.

Varje artist har dock möjlighet att släppa låten själv. Men går man vidare till final så får man ännu inte släppa den. Så det är först efter sista delfinalen som alla låtar har möjlighet att finnas på streamingtjänster och som skiva.

Hur många röster fick bidrag XX?

Efter årets Melodifestivalen kommer all röstningsstatistik att presenteras på Melodifestivalen: Expertbloggen.

Jag vill arbeta med Melodifestivalen. Hur gör jag?

Du kan göra en spontanansökan via vår Jobba här sida.